deadwoodleather.se – Allt du vill veta om kläder

Syntetmaterial och naturmaterial

De allra flesta kläder är tillverkade i material som går att dela i två kategorier, syntetmaterial och naturmaterial. Med syntetmaterial, eller konstgjorda material, innebär det helt enkelt material som skapas på ett konstgjort sätt. Denna kategori går dessutom att dela upp i två mindre kategorier: regenatmaterial och helt syntetiskt material.

Material som anses vara konstgjorda är bland annat elestan, nylon, akryl, polyester och polyamid. Dessa material tillverkas på olika kemiska sätt. Regenatmaterial är även en typ av syntetiskt material, men dessa har ett mer naturligt ursprung. Vad du kan hitta inom denna kategori är bland annat viskos, lyocell och tencel. Det här är material som i grunden är trä, men med hjälp av en kemisk framställning är det möjligt att få ett textilmaterial.

Naturmaterial är kort förklarat sådant som framställs från olika växter. Det kan vara linne, hampa och bomull. Dock finns det även naturmaterial från djur, som siden, skinn och ull.

Idag framställs många kläder ekologiskt vilket är snällare mot miljön. Det är möjligt att hitta ekologiska kläder hos ett flertal företag ifall det är klädtypen du letar efter. Eller om du vill vara säker på att du inte använder kläder som framställs från djur.